Belle van Rosmalen (Amsterdam UMC) en Julia Klompenhouwer (ErasmusMC) publiceerden vorige week in de British Journal of Surgery over de veiligheid en effectiviteit van transarteriële embolisatie van leveradenomen. Dit is een techniek waarbij het voedende bloedvat van het leveradenoom wordt afgesloten. Dit kan worden gebruikt bij bloedingen vanuit leveradenomen, maar ook in de behandeling ervan. Dit is de grootste groep leveradenomen ooit die over dit onderwerp gepubliceerd is. De eerste publicatie in het verband van de DBLTG is hiermee een feit!

Samen met een indrukwekkende lijst auteurs vanuit het gehele land (Amsterdam, Groningen, Maastricht, Rotterdam) en tevens internationale auteurs uit het Verenigd Koninkrijk (Southampton) en Frankrijk (Parijs) wordt de minimaal invasieve ingreep beschreven. In de publicatie wordt beschreven dat het afsluiten (emboliseren) van de slagader van het leveradenoom een effectieve en veilige manier is om de leveradenomen te behandelen. Dit geldt niet alleen in de acute behandeling van een bloedend adenoom, maar ook een “geplande” behandeling van de leveradenomen. Hiermee kan een grotere chirurgische behandeling in een selectie van de gevallen voorkomen worden.

De publicatie is openlijk toegankelijk op: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/bjs.11213

Volgende publicaties zullen snel volgen, via de website en het twitteraccount op https://twitter.com/DBLTG_Official zullen de verdere ontwikkelingen gedeeld worden.